Wednesday, 12 June 2013

Nafsu Cina Tidak Boleh Dibendung Lagi


Dalam kebanyakan negara, kewujudan golongan berhaluan kanan dan kiri adalah perkara biasa. Dalam sejarah Malaysia juga telah beberapa kali pengaruh haluan kanan dan kiri hampir seimbang dan mampu menyebabkan keadaan keselamatan negara di ambang bahaya. Antara yang paling jelas adalah ketika Malaysia menuju kemerdekaan dan ketika berlakunya peristiwa 13 Mei.

Ketika negara menuju kemerdekaan, rakyat Tanah Melayu terbahagi kepada 2 iaitu golongan kanan yang menuntut kemerdekaan dengan cara perundingan dan juga golongan kiri yang cuba menggunakan kaedah kekerasan. Bagi orang Melayu yang menyokong golongan kiri mereka cenderung menyokong perjuangan Melaya / Indonesia Raya yang mahu memerdekakan negara melalui gabungan dengan Indonesia. Perjuangan kiri orang Cina pula melalui AMCJA yang berasal dari Parti Komunis Malaya (PKM). Kedua-dua golongan kiri ini bergabung membentuk PUTERA-AMCJA. Perikatan radikal kiri ini telah membentangkan Perlembagaan Rakyat bagi menentang Perjanjian Persekutuan Tanah Melayu 1948. Setelah diharamkan, AMCJA kembali menumpukan kepada perjuangan gerilanya menentang pemerintah melalui PKM. Ramai masyarakat Cina bersimpati dan memberikan bantuan kepada Komunis terutamanya mereka yang membuka kebun di tepi hutan. Untuk mengatasi masalah ini, Kerajaan membuka kampung-kampung baru di bandar untuk menempatkan masyarakat Cina bagi menghalang mereka memberikan bantuan kepada Komunis.

Kali kedua majoriti masyarakat Cina menyokong gerakan haluan kiri adalah ketika peristiwa 13 Mei 1969. Banyak bandar-bandar besar di Kuala Lumpur, Selangor, Perak dan Pulau Pinang jatuh kepada pembangkang. Tidak mustahil jika penduduk kampung baru di bandar yang dahulunya bersimpati kepada Komunis kini memberikan sokongan kepada DAP dan Gerakan ketika PRU 1969. Dalam masa yang sama, orang Melayu juga berpecah. PAS pula menggantikan PUTERA untuk menjadi suara kepada haluan kiri.

Kini, trend yang sama berulang apabila masyarakat Cina sekali lagi memilih untuk berjuang bersama-sama golongan haluan kiri. Dalam kali pertama (menuju kemerdekaan) dan kali kedua (13 Mei), MyMassa perhatikan kaedah 'menghasut' yang digunakan adalah sama. Golongan haluan kiri akan membuli golongan yang tidak menyokong mereka. Masyarakat Cina yang menyokong haluan kanan akan dituduh sebagai pengkhianat kaum Cina. Kerajaan ketika itu akan dituduh sebagai zalim dan tidak adil. Mereka menggunakan prinsip komunisme dan sosialisme yang mana mendakwa Kerajaan hanya menjaga golongan kaya sahaja sedangkan yang miskin akan bertambah miskin. Mereka mendakwa bahawa kekayaan negara seharusnya dibahagikan secara sama rata.

Hakikatnya Kerajaan dari zaman kemerdekaan sehingga sekarang tidak pernah berlaku zalim kepada mana-mana bangsa. Jika dilihat, Malaysia merupakan salah sebuah negara yang mempunyai MOBILITI SOSIAL yang tinggi. Anda boleh lihat pada diri anda atau rakan-rakan anda. Adakah pekerjaan, tahap pendidikan, taraf sosial mereka lebih baik daripada ibu bapa mereka? Selalunya kita lihat anak seorang guru menjadi jurutera, anak tukang kebun menjadi peguam. Jarang sekali kita anak Malaysia lebih teruk daripada ibubapanya. Paling tidak, si anak mewarisi pekerjaan ibu bapa.

Artikel ini bukan satu epilog tapi prolog kepada bukti-bukti lain yang menunjukkan bahawa perjuangan masyarakat Cina menjatuhkan Kerajaan bukan satu dongengan tetapi usaha yang berterusan sejak zaman berzaman....


Baca Artikel Menarik dibawah: 

Sirul Azhar Dibenarkan Masukkan Alasan Rayuan Tambahan Kes Bunuh Altantuya

Anak Cina Main Api,..Melayu Yang Terbakar!!

Red Bean Army- Bukan Sahaja Di Alam Maya

Ini Kalilah...Demi Maruah Dari Terus Di Perkosa Taukeh Babi

Hangat!!Tentera Wanita Israel Yang Berbogel Nak Sertai Blackout 505?

Panas!!Pak Menteri Jangan Bela Pelacur Cina!!?

Mati Dalam Lokap: Kadang – kala Memang ADIL,Polis Lebih Baik Daripada Iblis

Panas!!!Gadis Melayu Melacur Kerana Taukeh Babi

Suara Rakyat: Jangan Terpedaya Dengan Staf Sementara SPR!!

Perlu Baca!! Pelacur Singapore Di Liwat Babi Hitam

GEMPAR!!DUA AHLI PARLIMEN DAN DUA ADUN PAKATAN AKAN LOMPAT PARTI

Gempar!!Blackout 505- Puntianak Merayau Cari Anuwar

Amoi Main Wayang,Najib Jangan Tertipu!

Wajib Baca!! Presiden Melayu Pertama Singapura Tinggal Kenangan

Cina Malaysia cuba berpolitik cara "Cina China" atau "Cina Singapore" ?!!

Gempar!!!Berkat Pemerintahan Tok Guru,Seorang Pelajar Tingkatan 5 Dirogol Bergilir-gilir

Gempar!!!Gambar Kera Yang Bernama Azran-Melayu Lupa Diri Dan Liberalisme!!?

Gempar!!Kartunis Zunar Dicabul Beruk??

Penjual Aiskrim Yang Diliwat Diminta Berhijrah
Zetto Standley Tabik Spring Untuk Zahid Hamidi

UMNO Di Bogel Dan Dilacurkan !! 3 Naib Presiden Sibuk Jadi Menteri ?!!

Adam Adli Anak Setan Ditangkap Ketika Sedang Menghasut Ditepi Longkang

Kabinet Gabungan Terbaik DS Najib

Nik Aziz Bukan Pemegang Kunci Syurga,Bila Mati Melayu Akan Bersatu

No comments:

Post a Comment